Ieder mens komt uitdagingen tegen in het leven, de grootste uitdaging is de manier waarop we hiermee omgaan. Hoe denken we hierover, wat zeggen we tegen onszelf? Mogen we fouten maken en daarvan leren of maken we fouten tijdens het leren en straffen we onszelf hiervoor af? Angst om te falen, angst dat ‘anderen’ zien dat we fouten maken houdt ons tegen om te doen wat we het liefst zouden doen, of om door te zetten wanneer iets lastig wordt.
Vaardigheden kun je leren, de één leert ze snel en de ander doet daar iets langer over.
Belangrijkste hierbij is dat je gemotiveerd bent om die vaardigheden eigen te maken en dat
je het maken van fouten ervaart als mooie informatie om van te leren. Klinkt simpel
eigenlijk, in de praktijk blijkt dat voor velen knap lastig. Ook ik heb hier moeite mee, wil
graag alles zo goed mogelijk doen en zeker als ik in een groep ben. Naar anderen ben ik veel milder, zij mogen wel fouten maken en hoe heerlijk is het als we er zelfs samen om kunnen lachen.
Bij mij gaat er een lijntje terug naar mijn jeugd, een kwetsbare plek die niet fijn voelt. Dit weet ik en ik herken het; dat maakt dat ik geleerd heb ook milder voor mezelf te zijn, hulp te vragen en weet dat kwetsbaarheid laten zien ook heel krachtig kan zijn. Mooi toch, hoe dat werkt?! Wanneer kinderen / jongeren dit al op jonge leeftijd mogen leren is dat een cadeau voor het leven. We leren immers ons hele leven lang. Faalangst wordt gevoed door verkeerde gedachten en een alarmsysteem van het lijf dat soms compleet op hol slaat. Dat wil je niet, niet voor jezelf en zeker niet voor jouw zoon of dochter. Het staat een ontspannen leven in de weg waarin een kind kan genieten van wat het leven te bieden heeft.
Maar gelukkig……vaardigheden kun je leren! En dat hoef je niet alleen te doen.
Toch een hele geruststelling.
Reactie plaatsen
Reacties